28.02.2024.
Zamislite ovo: Toplo letnje predvečerje a Vi stojite za šporetom sa širokim osmehom na licu, spremni da iznenadite porodicu i prijatelje druženjem uz dobro vino i obilje palačinki! I, kao pravi majstor u umetnosti palačinki, Vi znate tajne - i to ne one tajne koje se dele lako! Ne. To su one tajne poput savršenog balansa između brašna i mleka ili pravog tiganja i dobrog tajminga za okretanje palačinke.

Ne znate?

Dobro došli u svet palačinki gde se brašno, jaja i mleko pretvaraju u čaroliju!

Počnimo!


Za oko 20 slatkih palačinki pripremite:

4 jajeta
400 g mekog brašna (tip 400)
450 ml svežeg mleka sa 2,8 % mlečne masti
450 ml gazirane mineralne ili obične vode
1 kesicu vanilinog šećera
prstohvat soli
1 kašiku ulja za podmazivanje tiganja

Da bi palačinke bile lepe, tanke i mekane, elastične i savitljive, bitne su dve stvari – da je testo prilično retko i da se palačinke peku kratko.
Evo šta kažu veliki kuvari: Odvojite belanca od žumanaca. Potom umutite žumanca sa ostalim sastojcima na sledeći način: u sud za mešenje stavite žumanca, oko 250 ml vode, so, vanilin šećer i to umutite. Dodajte celu količinu brašna i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Tek kad je testo lepo i bez grudvica, dodajte ostatak tečnosti (drugu polovinu vode) u par navrata, da se testo razredi, a onda i celu količinu mleka. Neka testo odstoji dok Vi u odvojenoj činiji miksreom umutite šne od belanaca. Postepeno kašikom dodajte belanca u smesu za palačinke uz lagano mućenje varjačom, pažljivo kako se belanca ne bi "izduvala".
Kad se testo zamesi po merama iz recepta - delovaće retko. Tako i treba da bude. Retko testo će se lako razlivati po tiganju i daće tanke palačinke.
Naravno da uvek možete staviti u vanglu sve sastojke i dobro ih umutiti mikserom ali sam skoro sigurna da to neće biti baš „prava stvar“!
Testo je gotovo!
Ponekad, pečenje palačinki može biti pravi izazov. Koliko puta ste pomislili da ste postigli savršen oblik pa se ispostavi da liči na kartu sveta? Ništa strašno, čak i najčudnije forme palačinki biće pojedene u slast. A kako ih napraviti onako lepim, tankim i okruglim? Evo šta savetuju poznavaoci ove veštine:

Odaberite dobar tiganj!

Dakle, savetuju teflon! Ali kvalitetan teflon tiganj sa debelim dnom. Debljina dna bi trebalo da je oko 3-4 milimetra a u ruci morate osetiti težinu tiganja. To može biti i liveni tiganj (cast iron, carbon steel) ali kad već formira onu svoju glatku, nelepljivu površinu. Kažu da je večan!
Vatra za palačinke ne sme biti prejaka ali nikako ne ni slaba. Recimo da će prava mera biti 2/3 jačine ringle. Na dobro ugrejan tiganj stavite kap-dve ulja i razlite testo. Dovoljno je da na svaka 3-4 komada nanesete malo ulja. Preporučujem da koristite posebnu četku za nanošenje ulja, kako ne biste preterali sa količinom i kako bi ceo tiganj bio ravnomerno podmazan. Palačinke se peku kratko! Pravi trenutak za prevrtanje palačinke je kada se ivice počnu same od sebe odvajati od tiganja. Tada se lako odvaja cela palačinka i možete je slobodno baciti u vis i okrenuti. Ako niste vešti, lako je možete okrenuti pomoću uske, duguljaste špatule baš za ovu namenu. Ne zaboravite, kod teflonskih tiganja ne bi trebalo koristiti metalne alatke!
Drugu stranu palačinke ne bi trebalo peći duže od 10-15 sekundi.
I to je TO!

Ili nije?

Neko voli klasične, jednostavne palačinke sa džemom koje neodoljivo podsećaju na detinjstvo, dok drugi eksperimentišu s neobičnim ukusima poput slatko-ljutih ili čokoladno voćnih. Jer, zašto ne? Zato, ponudite svojim prijateljima druženje uz čašu dobrog vina, tople palačinke i obilje ukusa i …

Uživajte!