10.04.2024.
Uskrs - praznik je radosti, nade i novog života, obeležen vaskrsenjem Isusa Hrista. Do danas pravoslavne crkve poštuju odluke Nikejskog sabora (325. godina) i propisuju da se Uskrs slavi u prvoj nedelji punog meseca posle prolećne ravnodnevice, ali obavezno posle jevrejske Pashe. Otuda je ovaj praznik pomičan a praznuje se tri dana.
Pravoslavni vernici svoj Uskrs slaviće ove godine 5. maja.
Uskršnji post je najstroži, a odnosi se na 7 nedelja dugo udržavanje od alkohola i hrane životinjskog porekla, ali i duhovni post, koji podrazumeva odricanje od grešnih i zlih misli.
Ove godine post je počeo 18. marta i trajaće do 4. maja.
Svaka sedmica posta ima svoj naziv i pravila:

1. sedmica (18.-24. mart) Čista nedelja, poznata i kao Todorova nedelja.
Prva tri dana posta vernici se pridržavaju takozvanog trimirja, odnosno potpunog uzdržanja od hrane i pića. U četvrtak se posti na vodi a ostala tri dana na ulju.

2. sedmica (25.-31. mart) Pačista nedelja
Tokom ove nedelje na vodi se posti u periodu od ponedeljka do petka. U subotu i nedelju dozvoljeno je ulje.

3. sedmica (1.-7. april) Krstopoklona nedelja
Ovo je sedmica u kojoj se vernici udržavaju svih iskušenja duha i poklanjaju se Časnom krstu. Posti se na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju se jede riba jer pada na praznik Blagovesti (7. april ove godine).

4. sedmica (8.-14. april) Sredoposna nedelja
Cela nedelja posvećuje se radu a vernici ne izgovaraju ružne reči čak ni u šali. Posti se na vodi a u subotu i nedelju dozvoljeno je ulje.

5. sedmica (15.-21. april) Gluva nedelja
Ovo je vreme pokajanja i tišine. Zabranjeni su zabava i slavlja zbog čega se ova sedmica i naziva Gluva. Na vodi se posti u ponedeljak i utorak, a od srede (Prvo bdenje) do nedelje na ulju. U petak (Drugo bdenje) dozvoljeno je i vino.

6. sedmica (22.-28. april) Cvetna nedelja
Ova sedmica ime je dobila po prazniku Cveti, kojim se slavi Hristov ulazak u Jerusalim. Posvećena je cveću ali se veruje da ne treba sejati jer neće biti ploda. Posti se na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju se jede riba jer se tada slave Cveti. Prave se venčići od prolećnog poljskog cveća i vrbovih grančica.

7. sedmica (29. april - 5. maj) Stradalna ili Strasna nedelja
Dani pred Uskrs provode se u molitvi i pokajanju. Prva tri dana, od ponedeljka do srede, posti se na vodi, na Veliki četvrtak dozvoljeno je ulje a Veliki petak je dan apsolutnog posta. U subotu se posti na vodi. U nedelju ujutru uskršnje slavlje počne posle jutarnje službe.
Na Uskrs vernici prelaze na mrsnu hranu čime se post završava.